Det finns många skäl till varför ett tandimplantat kan förbättra en människas liv: man får ett finare leende utan gluggar, man kan tugga som vanligt och man stimulerar käkbenet på samma sätt som om tanden vore riktig. Våra kroppar är byggda på ett unikt sätt där allt fungerar i relation till varandra, så om någonting fattas – som en tand – kan det ha många negativa konsekvenser för en människas fysiska och psykiska välmående.

Lider man av systisk fibros har man ett antal hälsoaspekter som man måste kämpa med, inte minst lunginfektioner och matsmältningsproblem när de körtlar som producerar det enzym som löser upp slem inte fungerar som det ska. Detta påverkar munhälsan, som attackeras från två håll, uppifrån från näsan och nedifrån från magen. Då människor med CF ofta har problem med det respiratoriska systemet är de inte sällan täppta i näsan, vilket innebär att de andas genom munnen som blir torr. Muntorrhet är en av tandemaljens värsta fiender, då det försvårar PH-värdet att bli normalt liksom är en grogrund för karies. Matsmältningsproblemen ger sura uppstötningar, vilka fräter på tänderna.

På grund av dessa problem är det inte ovanligt att CF-patienter får problem med tänderna och det kan till och med gå så långt som att de drabbas av tandlossning i relativt unga år. Förr i tiden innebar det att man måste göra bryggor och använda tandproteser och då de är mer känsliga än vanliga tänder kunde det påverka hur man tuggar sin mat, vilket i sin tur innebar att den redan problematiska matsmältningen ansträngdes.

Idag har tandimplantat blivit mycket vanliga och för CF-patienter har de kommit som en välsignelse då de helt imiterar den normala tanden, och med det varken påverkar matsmältningen eller kan förstöras av karies. Ett tandimplantat kan göra stor skillnad för den som har den, och förbättrar livskvaliteten på ett avsevärt sätt.