Din tandvård och munhygien är viktig. Det är viktigt att ta hand om tänderna varje dag och att ha en daglig munvårdsrutin.

Det är viktigt att ta tänka på att noggrant följa en daglig hygienrutin för dina tänders välmående. Det finns många faktorer som kan påverka din mun och dina tänders välmående negativt därför är det viktigt att ta hand om munhälsan.  För en person som dessutom lider av vissa allvarliga sjukdomar är det ännu viktigare att gå på regelbundna besök till tandläkaren och följa dagliga rutiner för munvård.

Dagliga rutiner är viktiga

Att följa dagliga rutiner gällande munhygien är grundläggande. Tänderna ska borstas två gånger om dagen. Dessutom är det viktigt att välja en tandkräm som innehåller mycket fluor. Tandläkarna rekommenderar tandkrämer som innehåller mellan 1200 och 1250 ppm i fluormängd. Om man lider av andra tandproblem ska man självklart välja en tandkräm som även uppfyller det behovet. Att lägga till tandvård vid tandborstningen är också viktigt. Tandtråd är ett effektivt medel att komma åt de delar av munnen där tandborsten inte kommer åt. Användandet av tandtråd hjälper till att ta bort plack och matrester.

Att addera munskölj till hygienrutinerna är nästa steg för att ta hand om dina tänder. Munskölj kan användas ett par gånger i veckan och förebygger plack, men vissa typer av munskölj är också antiseptiska, antiflammatoriska och kan motverka dålig andedräkt. Förutom att vara noggrann med de dagliga rutinerna är det även viktigt för att upprätthålla en bra munhälsa att regelbundet gå till tandläkaren.