Om man har cystisk fibros kan det också hända att tänderna blir dåliga. Det kan vara på grund av sjukdomen i sig, på grund av att det är svårt att sköta tänderna eller så kan medicinen ge påverkan på tandkött och tänder. Det kan rent av bli så att tänderna börjar lossna. Men vad kan man göra åt saken?

När tänderna börjar bli lösa

Det kan finnas flera anledningar till att tänderna börjar lossna. Det kan antingen vara på grund av sjukdomen, medicinerna eller andra orsaker. På grund av sjukdomen kan det också hända att man ramlar och råkar slå lös någon tand. Det kan vara en otrevlig känsla att ha en lös tand, oavsett hur den orsakas.

 

Att ersätta tänder

Om en tand lossnar helt går det faktiskt att ersätta tänderna. Då är det bra att kontakta specialister på tandimplantat för att resultatet ska bli bra och för att implantaten ska sitta ordentligt. Det gäller också att resultatet blir hållbart för att man ska kunna ha implantaten resten av livet.

Vad kostar det?

Kostnaden för att sätta in implantat kan variera. Det beror bland annat på om man gör implantaten i Sverige, vilka varianter man väljer och så vidare. Priset kan också variera beroende på var i landet man väljer att sätta in dem samt beroende på om man väljer en privat mottagning eller om man går till en större klinik.

Om det är så att tandlossningen orsakats av sjukdomen i sig eller av mediciner kan man ofta också få bidrag för att sätta in implantaten. Ibland kan man också få ersättning från till exempel försäkringsbolag och då behöver man inte betala hela kostnaden själv. Det ska dock tilläggas att man inte kan få full ersättning ifall man väljer de allra dyraste varianterna av implantat om det inte finns ett speciellt behov av dem.