Munhälsa och tandvård är viktigt för alla människor och det är därför som man redan i barnaåren får lära sig hur man skall borsta tänderna och använda tandtråd. Lider man av cystisk fibros är detta ännu viktigare då sjukdomen påverkar tänderna på ett negativt sätt eftersom patienter får ett lägre PH-värde i sin mun. Med andra ord får man en surare mun, vilket kanske låter tråkigt men bara har med surhetshalten i munnen att göra och inte med humör eller ansiktsuttryck.

Som CF-patient bör man därför gå på regelbundna tandläkarbesök så att experterna kan hålla munnen och tandköttet riktigt rena, göra undersökningar, motarbeta karies och laga eventuella hål. Här kan du Hitta din tandläkare som kan hjälpa dig med allt detta, liksom ge dig värdefulla tips på hur du bäst sköter din munhygien. Det kommer att vara mycket värdefullt för dig så att du slipper problem som är vanliga hos människor med CF, som till exempel gulnande tänder, blödande tandkött, hål i tänderna och tandlossning. Självfallet kan alla människor drabbas av detta men forskare har upptäckta att CF-patienter ligger i en högre riskzon när det gäller alla dessa problem.

Vad kan man göra själv i allt detta? Svaret är mycket! Man kan vidta många åtgärder för att hålla munnen frisk och även om du inte lider av CF är dessa råd värdefulla. Ett sådant är att motverka torrhet i munnen – ju torrare en mun är desto lägre blir surheten i saliven och risken större för kariesangrepp. Vanligt vatten gör underverk men även vissa probiotiska drycker och mjölk, så länge man inte intar för mycket. Undvik däremot fruktjuicer och läsk, de gör bara skada.

Ett annat bra sätt att hålla munnen fuktig och mindre sur är att tugga tuggummi som innehåller det neutraliserande ämnet xylitol. Särskilt efter en måltid kan ett sådan tuggummi hjälpa PH-balansen att bli normal igen och man får dessutom en fräschare andedräkt.