Alla tandläkare är överens om att det finns vissa saker som får våra munnar att må sämre. Socker, för många måltider om dagen, dålig tandborstning och rökning är några av de många faktorer som får tänder, tandkött, tunga och munhåla att utsättas för inflammationer, karies och infektioner. Om en människa dessutom lider av allvarliga sjukdomar som diabetes eller cystisk fibros ökar riskerna ytterligare då dessa tillstånd påverkar munnens hälsa, framför allt då de orsakar det naturliga PH-värdet att sjunka. En muns PH-värde sjunker naturligt efter att man intagit en måltid eller en dryck och det har att gör med matsmältningen, där magsyror ökar för att bryta ner det man ätit. Lider man av cystisk fibros har man ofta problem med just mage och tarmar, vilket kan leda till sura uppstötningar och därmed sjunker munnens PH-värde ytterligare.
Det finns dock ett antal åtgärder mot allt detta som i kombination med regelbundna tandläkarbesök kan hålla tandtrollen borta och minska riskerna för missfärgade tänder och tandlossning. Dessa tips för en god munhälsa kan göra stor skillnad för alla, men särskilt människor med CF som ligger i en högre riskzon för problem med tänderna.
- Undvik vissa typer av mat och dryck. Förutom socker och salthaltiga livsmedel bör en människa med CF särskilt undvika mat med transfetter och hög surhet som till exempel citrusfrukt. Medan citron å ena sidan är nyttigt så är det bra om man inte konsumerar frukten för ofta utan hellre i samband med måltider.
- Ät inte för ofta. Människor med CV behöver ofta ett högre fett och kaloriintag än friska människor men tandläkare rekommenderar att man inte äter oftare än fem, sex gånger om dagen.
- Skölj med kolsyrat vatten. Detta hjälper dels munnen att förbli fuktig men också hjälper neutraliseringsprocessen som skyddar mot tandröta.
- Kolla den nasala hälsa. Då människor med CF lätt får infektioner och snoriga näsor kan detta innebära att man “droppar” in i munnen, vilket påverkar syrehalten. Ha därför koll på det och informera din tandläkare om du är snuvig ofta.